Jaké nosítko je vhodné pro kojence?

Jaké nosítko je vhodné pro kojence?

Děti jsou rády v blízkosti svých rodičů. Zejména ty nejmenší vyžadují blízkost, která přímo ovlivňuje nejen pocit bezpečí batolete, ale také podporuje jeho vývoj. Tradiční nošení může být z dlouhodobého hlediska poměrně těžkopádné, protože dítě s každým dalším týdnem přibývá na váze. S pomocí přicházejí nosítka, která na jedné straně zajišťují velmi těsný fyzický kontakt mezi batoletem a rodičem a na druhé straně umožňují uvolnit ruce, takže je možné vykonávat různé činnosti, a zároveň je zachován neoddělitelný kontakt s dítětem.

V tomto příspěvku se pokusím rozptýlit pochybnosti všech rodičů, kteří se snaží koupit nosítko pro své dítě. Poradím, která nosítka budou pro dítě dobře fungovat a kterým modelům je lepší se vyhnout.

Jaké nosítko je nejlepší pro novorozence a jaké pro kojence?

Při rozhodování o koupi dětského nosítka je důležité vybírat uvážlivě a přiměřeně věku a hmotnosti batolete. Jiné nosítko by totiž mělo být používáno pro novorozeně, jiné pro dítě ve starším kojeneckém věku.

Nejprve je třeba zmínit, jaké typy nosítek můžeme na trhu najít. Na výběr jsou např:

- Tkaná nosítka a elastická nosítka - správně uvázaná poskytují bezpečnou polohu a potřebnou oporu páteře od prvních dnů života. Stojí za to připomenout, že byste si také měli vybrat nejen správný šátek, ale také správný způsob jeho uvázání.

- Nosítka Mei tai - měkká vázaná nosítka po vzoru tradičních asijských nosítek.

- Ergonomická nosítka - jednoduše použitelná, neztužená nosítka, která umožňují udržovat fyziologické držení těla. Stejně jako v šátku, i v ergonomickém nosítku můžete nosit své dítě od prvních dnů života. MoMi nabízí řadu nosítek MoMI COLLETE, která jsou pohodlná pro maminku i miminko.

- Pevná nosítka - jejich poměrně tuhá konstrukce si vynucuje nepřirozenou polohu, proto se jako způsob nošení dítěte nedoporučují.

Jak vidíte, na trhu existuje přinejmenším několik alternativ, které lze použít ke zvýšení pocitu blízkosti s dítětem. Pokud jde o novorozence, ale i o něco starší batolata, mohu určitě doporučit jak vázací šátky, tak ergonomická nosítka.

Dětská nosítka - na co si dát při výběru pozor?

Při výběru nosítka pro dítě věnují rodiče pozornost především hmotnosti dítěte, na kterou je daný model nosítka zaměřen. Ukazuje se však, že tento parametr není vždy ukazatelem dobré volby. Může se ukázat, že dítě, které sice dosáhlo dané hmotnosti, ale ještě nedokáže samo udržet hlavičku, by nemělo být nošeno v nosítku upraveném pouze z hlediska hmotnosti.

Většina rodičů také přikládá velký význam samotnému vzhledu dětského nosítka. Mluvíme především o materiálu, z něhož je vyrobeno, a také o barvách a vzorech. Nicméně toto je druhotná záležitost a neměla by narušovat hledisko pohodlí a bezpečnosti používání.

Kromě toho lze nosítka vybírat i z hlediska účelu. Můžete si vybrat mezi nosítky pro každodenní použití nebo turistickými nosítky. Při jejich výběru nezapomeňte zvolit správného výrobce, který v případě dětských nosítek zaručuje kvalitu, odolnost a bezpečnost.

Komentáře (0)

V tuto chvíli nejsou žádné komentáře
Produkt byl přidán do oblíbených
Produkt přidán

Tato webová stránka používá soubory cookie. K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Partneři tyto údaje mohou zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby.